↩ go back...
Please enter 1 - 4 words. If you enter more than 4 words you search for the entire sentence.
You can use a + between the words if all words must be present in the results.
Illegal character found in search text!
[Only A - Z, a - z and 0 - 9 are allowed]
Beskrivelse af Casa Calma og Los Olivos
Huset
Casa Calma (Casa = hus, Calma = rolig) er bygget som det første i 1987-89, som en del af en klyngen "Los Olivos I" på i alt syv huse. Skotske Monica og Dennis, som var de første ejere af huset, kaldte det for
"Finca Monica". Vi så ingen grund til at bevare navnet og dermed tilknytningen til Monica. Desuden er Finca det spanske ord for den landejendom, som bønderne boede i, når de var på markarbejde langt fra hjemmet og måtte overnatte ude i bjergene. Sådan en type bygning har Casa Calma aldrig været, så derfor fandt vi navnet lidt misvisende.
Det var udviklernes tanker også at etablere en anden klynge huse, "Los Olivos II" på et nærliggende højdedrag. Men inden det kom så vidt, så besluttede Sedella byråd og Junta de Andalusia, at der ikke kunne bygges på det nærliggende højdedrag, da det reelt ligger i "Parque Natural", den naturskønne og fredede nationalpark på nordsiden af vejen. Der skulle oprindeligt også have været et ottende hus i Los Olivos I, men de daværende ejere valgte ikke at etablere det ottende hus, men i stedet lave et fælles område med en anlagt have, et flisebelagt område og en swimming pool. Det oprindelige pool område er blevet udvidet lidt ligesom den nuværende have første er anlagt senere.
Husene blev tilkoblet el-nettet og telefonnettet (fastnet) men havde kun egen vandforsyning i form af en 125 m dyb fælles brønd, som selv i de tørreste perioder kunne forsyne husene med vand: Hvert hus har et pumpehus og en stor vandtank under en af terrasserne, som også opsamler regnvandet i vinterhalvåret, og som man kan pumpe vand i fra den fælles brønd. Spildevandet blev for hver husstand ledt ud i husets "Black Pond", som i realiteten var en sivebrønd lige ned i bjerg og muld. I midten af 00'erne blev loven ændret, så der nu skal etableres en septiktank senest ved ejerskifte af husene. Derfor har Casa Calma nu en godkendt septiktank. Fordi huset ligger op til fredet jord, så har vi et officielt DAFO-dokument, som tillader ejerne - os - at vedligeholde husene både indvendigt og udvendigt, men det er ikke tilladt at etablere nye faste bygningsdele, som f.eks. en garage, egen pool eller en tilbygning.
Original skitse af CasaCalma før det blev bygget
Alle husene har en kvalitet som ferieboliger eller fritidshuse, skønt et par af dem allerede ved opførelsen var tiltænkt at kunne bruges som helårsbeboelse. Det betyder, at de er ret kolde om vinteren - heldigvis er klimaet mildt set med nordiske øjne - og ret, eller meget, varme om sommeren. Det skyldes, bl.a. at der stort set ikke er nogen form for isolering i væggene eller taget. Og gulvet er et klinkegulv lagt direkte på betonen, som i flere af husene, inkl. Casa Calma, har kontakt med klippen under gulvet.
Da vi overtog huset havde det de oprindelige trævinduer og trædøre. Det så meget charmerende ud, skønt de trængte temmelig meget til vedligeholdelse. De var piv-utætte og en af dørene var forvandlet til flere termitboer: Varme, fugt og naturligt træ = Kost og logi for termitter! Derfor har vi af to omgange i 2018 og 2019 skiftet alle vinduer og døre til nye aluminiumsvinduer og døre med termoruder. Det mindskede megen træk og der kommer ikke så meget støv ind af sprækkerne.
Alle husene i Los Olivos er tegnet af et progressivt engelsk/spansk arkitektpar, men de er meget forskellige - efter de oprindelige ejeres ønsker. Det første to huse, der blev bygget var Casa Lisa og Casa Calma. Husene er bygget af samme entreprenør og håndværkere, så oprindeligt havde de alle samme design af lakerede vinduer og døre (af træ og et-lags drivhusglas), men i løbet af de sidste 30 år har alle husene, undtagen Casa Lisa (Claus & Karens hus) og Casa Maroma (Veroniques hus) fået udskiftet vinduer og døre. Det er også samme slags terrakotta fliser på terrasserne og samme materialer og skabselementer i de oprindelige individuelle køkkener.
Original skitse af køkkenet før CasaCalma blev bygget
Installationerne i Casa Calma
Installationerne i form af el og VVS varierer en del i husene i Los Olivos, men alle husene har en tagterrasse, hvor husenes oprindelige varmtvandsbeholdere var placeret. Alle husene er i dag tilsluttet det kommunale vandværk, men de underjordiske vandtanke, fælles brønd og pumpehusene eksisterer fortsat og bliver bl.a. brugt til vanding af planter og træer i haverne og til vandforsyning af poolen og fælleshave-området. Vi drikker aldrig af brøndvandet, men kommunevandet kan man godt drikke. Mange lokale og ferierende fylder et par dunke op fra kilden ved La Rahige, når de kommer forbi - vi køber lidt flaskevand til køleskabet eller drikker det kommunale vand.
Alle husene er bygget af tegl og beton og de er stort set uisolerede. Det gør dem sagt varme om sommeren og kolde om vinteren. Som meget andet spansk byggeri fra den tid, så er den eneste opvarmning ved hjælp af gas- og brændeovne, pejs og el-radiatorer. Det er ikke ligefrem de mest energirigtige løsninger, så flere ejere, bl.a. vi, har dog efterfølgende fået monteret varmepumper, som kan virke som Air Coindition og køle huset om sommeren og opvarme det om vinteren. De fleste spanske huse fra den periode havde kun én fase eller to faser el, da man i Spanien betaler ("Potencia") for installation pr. fase når man bygger nyt. Casa Calma har heldigvis "almindelig" tre-faset el, så både rumopvarmning, A/C, varmt brugsvand, kogeplader og ovn er forsynet af el; i alt ni (9!) grupper med varierende sikringer på 10, 15, 16, 20 eller 25 ampere, men der er ingen tre-fasede kraftgrupper, som vi er vant til i Danmark. Ved lampestederne er der ingen indmurede dåser, som der er i Danmark; føringsrører kommer direkte ud af væggen og deri ender ledningerne!
Vi fik alle el-installationer efterset, nødvendige komponenter udskiftet, og der blev etableret en ny 16A gruppe til opladning af bil, da vi havde overtaget huset. Eltavlen er placeret i den lille grå boks på væggen ud mod gården (mellem stuen og køkkenet). Der er kun automatsikringer, så der er ikke noget, som skal udskiftes, hvis man overbelaster el-nettet. I forbindelse med modernisering af køkkenet lavede vi lidt om på grupperne og skiftede 20A og 25A gruppernes ledninger ud med ny 2½ kvadrat ledning.
Der er i huset en gaskamin, som er forsynet med flaskegas via depotrummet fra husets sydøstlige hjørne, men det er primært for hyggens skyld, selv om den også varmer godt om vinteren. Der er således ingen gasinstallationer med tilhørende flasker inde i huset; kun gasflasker i det fri.