Den nye ovn er en smule mere intuitiv
- og tidssvarende: Friskt paleobrød!




Det gamle ur skulle altid stå som billedet viser
 - ellers virkede ovnen ikke!



Til højre for termokrusene opsatte vi en
lysdæmper fra Ikea.
Hvad vi ikke lige tænkte over var,
at den skal programmeres,
hver gang strømmen har været afbrudt.

:|

Køkken og Mellemgangen - hele historien...

Det originale køkken havde 30 år på bagen - men det var hyggeligt og det fungerede, sådan da. Da vi overtog huset tog vi overskabene ned, skrabede skidt og fedt nede af vægge og bordplader, og skiftede lamperne ud. Da vi skiftede lamperne kunne vi tydeligt se, at vi ikke var helt færdige med at gøre rent. Så efter en del mere rengøring kunne Kate male, Anders sætte lidt ekstra skruer i skufferne og fuge ved vasken. Tre dage senere var køkkenet det bedste man kunne forvente af de eksisterende elementer, fliser, bordplader og hvidevarer.  
I køkkenet supplerede vi med de fleste ting, som vi vidste, at vi ville få brug for. Dvs. vi supplerede op med hvad men normalt finder i et dansk køkken - dog ingen opvaskemaskine eller mikrobølgeovn. Men hva', det var jo et feriehus!
Der var også det lille originale køleskab i køkkenet, som vi brugte til drikkevarer, da vi havde fået købt et nyt og større køleskab til bryggerset: Der var ingen fryser i køleskabet i køkkenet og det var meget lille. Tilmed skulle man nærmes ned i gulvhøjde for at se hvad, der stod på nederste hylde. Du kan se det på billedet herunder til højre.

 

Herover kan du se billeder af køkkenet før vi skiftede vinduerne i huset

Allerede da vi havde brugt køkkenet den første sommer erkendte vi, at vi kunne godt renovere køkkenet uden at tage den andalusiske sjæl ud af det. Så vi startede med at male buerne ved baren: Kate rensede 30 års stegeos og nikotin og tjære af, men den gulnede "klare" lak lod sig ikke fjerne. Derfor besluttede vi at male dem hvide. Og den andalusiske køkkensjæl sidder jo ikke i hverken dårlig og misfarvet melamin, skæve slidte hængsler, knækkede og nødtørftigt reparerede fliser eller dårligt virkende skuffer, som hele tiden var ved at falde fra hinanden og med upassende mellemrum gjorde det, når det var aller mest ubelejligt.

Køkkenet var U-formet, hvilket jo i sagens natur giver nogle lidt uanvendelige hjørner. Men det "højre" hjørne er ret genialt udnyttet: Vaskemaskinen står i hjørnet og deler afløb, vand- og el-tilslutning med resten af køkkenet, men betjenes fra soveværelset - hvor man jo alligevel tager rent tøj på. Den lille genistreg valgte vi at bevare, da Kate designede nyt "Metod-køkken" fra Ikea med "Voxtorp" fronter - men det nye køkken er blot L-formet og har ingen skabe - kun skuffer (og inderskuffer). Og Ikea-løsningen gav også mulighed for en opvaskemaskine. Ganske vist kun en ni-kuverters 45 cm model, men det virker helt fint for os. En del af Ikea-køkkenløsningen var også at modernisere bryggerset, så det blev en naturlig forlængelse af køkkenet - det hele dog i ½ størrelse (½ så mange elementer med ½ dybde, ½ tykkelse på bordpladen og ½ så mange fliser i højden) I bryggerset lavede vi også plads til nyt køleskab m./ frys.

  

Billederne herover viser det moderniserede brygges (t.v.) og køkkenet (t.h.)

Så i bryggerset er der nu et noget større køleskab, hvor vi opbevarer madvarer og det har skam også en fryser til isterninger og frostvarer.
I det gamle køkken var der fire keramiske plader og en ovn. Ikke mindst ovnen var noget speciel og man skulle sørge for at det lille ur viser "hånden", ellers startede den ikke, se billedet til venstre. Det i sig selv var en kæmpe frustrationskilde: Nem mad => Pizza i ovnen og 10 min. senere... Men de første par gange gik de første 10 min. med at finde ud af hvorfor ovnen slet ikke varmede. Nu er der installeret en "Smaklig" varmluftsovn fra Ikea, som er lidt mere 2020 og lidt mindre 80'er stil. Ligeledes har vi fire induktionsplader nedfældet io bordpladen - og de sidder nu lige over ovnen og ikke forskudt, som i det gamle køkken.
Da den gamle ovn og kogeplader stadig virkede valgte Kate at give det bort via Facebook (Sedella Connect gruppen) og i løbet af ganske kort tid kom der en refleksion fra danske Helle Mai og Stig, som gerne ville bruge det til et udekøkken! Vi synes det er godt, når noget kan genbruges og bringe glæde hos andre. For sjov spurgte jeg, om ikke der var andet de kunne bruge. Og minsandten om ikke lige de også manglede en vask - og sådan en havde vi jo til overs, så den fik de også med. "Var det det hele?", spurgte Anders. "Ja, men mindre du også har en gratis køkkenvandhane", svarede Stig. Og dem havde vi faktisk også gemt, og ville gerne give ikke mindre end to af bort, idet vi ønskede Vola-haner i det nye bryggers og køkken.
I forbindelse med køkkenmoderniseringen lavede vi også om på strømmen, så vaskemaskinen (som sidder i det "blinde" hjørne og betjenes fra soveværelset) og ovnen deler én 20 ampere gruppe. Kogepladerne har sin egen 20 ampere gruppe og stikkontakterne i køkkenet, til f.eks. brødrister og el-kedel, har deres egen 10 ampere gruppe. Det samme gælder for opvaskemaskinen. En god ven - en hollandsk elektroingeniør - kom forbi og hjalp med at finde den rigtige tykkelse på ledningerne og efterfølgende at trække dem - det er det tætteste vi kommer på autoriseret el-installation i forbindelse med køkkenmoderniseringen.  

Vi har et lille spisekammerskab mellem toilet og bad - det er den midterste dør. Det gemmer på krydderier, tør-varer, mv. Vi har overvejet om vi skulle slå bad, spisekammer og toilet sammen til ét samlet badeværelse, men vi er kommet til den konklusion, at det fungerer rigtig godt med opdelingen, så det bliver der ikke lavet om på foreløbigt.
 
Med husets oprindelige layout hang bryggerset sammen med gæsteværelset. Bryggerset var indrettet med en badeværelsesvask og et makeup-spejl. Døren mellem bryggers og mellemgangen kunne lukkes, så der stort set var en "gæsteafdeling" med egne klædeskabe, egen vask, egen terrasse og egen indgang gennem øst-terrassen (den havde en anden nøgle end de øvrige gitterdøre) og der var ingen dør eller væg mellem gæsteværelset og bryggerset over klædeskabet i gæsteværelset.
Vi valgte ret hurtigt, at gøre "vaskedelen" af gæsteafdelingen til et bryggers: Vi flyttede døren, så i stedet for at aflukke gæsteværelset og bryggerset af mod mellemgangen, så adskiller den gæsteværelset fra bryggerset. Og vi lavede en væg mellem bryggerset og gæsteværelset over klædeskabet, så gæster evt. kan bevare lidt privatliv. Vi synes det blev en super god løsning for os.  

I bryggerset er der efter renoveringen en lille køkkenvask med tilhørende køkkenbordplade. Under vasken er der plads til rengøringsmidler m.v. og i skufferne ved siden af vasken er der blevet plads til meget af alt håndværktøjet og Makita-maskinerne. Støvsuger og resten af værktøjet er der stadig plads til i det store skab modsat vasken. Under køleskabet er der plads til opbevaring af ekstra drikkevarer (vand, øl, sodavand, mv.) og ved siden af køleskabet er der plads til det strygebræt, som vi har, men som vi sjældent bruger. 

Last updated 14-02-2024 11:26:45